Nieuws

Aankondigingen, een oproep of inspirerende columns: je vindt ze hier. Kijk rustig eens rond.

 • 13 juni 2024

  Vanaf 18 juni start een nieuw initiatief vanuit ouderenpastor Esther van Bijsterveld - Overes in samenwerking met Denise Out, maatschappelijk werker van Buurts: de gesprekstgroep 'Denken en Delen'. In deze gesprekgroep denken we samen na over thema’s als ouder worden, zingeving en omgaan met die dingen in het leven die je niet in de hand hebt. Kortom: al pratend buigen we ons over de vragen die ons bezig houden. Uiteraard is er hierbij ook ruimte om eigen vragen in te brengen!

 • 4 juni 2024

  Muziekliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen in de Grote of St.-Bavokerk. De komende weken zijn er op zondagavond vespers en concerten, waarbij de Bavo gevuld zal worden met prachtige koormuziek uit verschillende kerkelijke tradities.

 • 3 juni 2024

  Diverse kerken in Haarlem doen deze zomer mee met de Actie Vakantietas van Kerk in Actie. Er zijn in Haarlem 10.000 kinderen die niet op vakantie kunnen in de zomer. Met de Actie Vakantietas proberen we zoveel mogelijk kinderen te verrassen met een gevulde tas met spullen waar zij zich in de zomervakantie mee kunnen vermaken. Gemeenteleden van de deelnemende kerken vullen een tasje met speelgoed en leveren dit in bij hun kerk. Alle tasjes worden verzameld door de projectgroep Actie Vakantietas.

 • 24 mei 2024

  Al decennia is de Protestantse Gemeente Haarlem partner-gemeente van de Evangelisch-reformierte Gemeinde Osnabrück. Vorig jaar september bezochten Haarlemse gemeenteleden Osnabrück. Dit jaar, op zondag 2 juni, komen de Osnabrückers weer naar Haarlem.

 • 17 mei 2024

  Van juni tot en met augustus wordt de Grote of St.-Bavokerk de plek voor Christian Houge's tentoonstelling 'Vanitas'. Zeven schermen tonen zijn prachtige foto's en een extra scherm laat een video zien van het artistieke proces.

 • 16 mei 2024

  De afgelopen zes weken liep Corina Voskamp, geestelijk verzorger én deeltijdstudent Theologie aan de PThU stage in de Grote of St. Bavokerk bij stadsdominee Tom de Haan. Daarbij deed ze een klein onderzoek rondom het initiatief ‘Een Moment’. Ze observeerde een aantal vieringen op maandag, en leidde er zélf één. Op basis daarvan schreef zij het volgende artikel.

 • 9 mei 2024

  Waar komt ie vandaan? Als we het verhaal van de Bijbel volgen, dan komt de hemel bijna precies tegelijk met de aarde op het toneel. Zo klinkt die eerste zin in de bijbel: “In het begin schiep God de hemel en de aarde.” De één gaat niet zonder de ander. Maar ja, het is maar een boek. Een verhaal.

 • 6 mei 2024

  In aanloop naar de internationale IDAHOT dag – de dag tegen homofobie, bifobie en transfobie – die ieder jaar op 17 mei valt, is er in het koor van de Bavo op dinsdag 14 mei voor de derde keer een kleine maar bijzondere IDAHOT avondwake.

 • 25 april 2024

  Dit jaar is er voor het eerst een bijzondere samenwerking vanuit de Bavo met de Haarlemse Dichtlijn. Het jaarlijkse evenement waarop bijna honderd dichters voordragen uit eigen werk op zes verschillende podia in de binnenstad, wordt geopend door stadsdominee Tom de Haan in de Bavo. Zo is voor het eerst in lange tijd de Bavo open op Hemelvaartsdag.

 • 13 april 2024

  Namens de Raad van Kerken | In deze tijden van nood, waarin de wereld getuige is van de uitdagingen waarmee de Oekraïense bevolking wordt geconfronteerd, hebben wij als kerkgemeenschappen van Haarlem een bijzondere mogelijkheid om onze kracht en solidariteit te tonen.

 • 29 maart 2024

  Kees Bijl was een inspirator en warm mens, die op een innemende wijze leidinggaf aan onze gemeente. Vernieuwend, pastoraal en missionair, met oog voor de positie van de Bavo in de stad.

 • 20 maart 2024

  De toekomst van de kerk. Dat is de titel van een boek van mijn collega Aarnoud van der Deijl die net als ik ruim dertig jaar predikant is. In zijn boek kijkt hij terug op zijn werk in de kerk. Zijn boek roept bij mij veel herkenning op en niet alleen bij mij.

 • 15 maart 2024

  De jaarlijkse Broodbankactie tijdens de adventsweken in de Grote of St.-Bavokerk heeft een prachtig bedrag van € 10.000 opgebracht. Woensdag 13 maart 2024 werd dit bedrag bij de monumentale broodbank in de Grote of St.-Bavokerk feestelijk overhandigd aan Mohamed Mounji van stichting Samen Haarlem. Het gehele bedrag komt ten goede aan kinderen in Haarlem die opgroeien in armoede.

 • 14 maart 2024

  In de Stille Week leven we naar Pasen toe. Vanuit de actualiteit zou je soms heel moedeloos worden van al het leed in de wereld, of nog erger, van de onverschilligheid. Zo veel mensen die lijden onder geweld, armoede, honger en ongelijkheid. Ver weg en dichtbij. In deze dagen op weg naar Pasen leven we toe naar een diepe ervaring van “en toch”. We laten ons openbreken voor het perspectief waarin het kwaad, het lijden en het verdriet niet het laatste woord hebben. Er is hoop!

 • 14 maart 2024

  De Paasdagen staan niet op zichzelf. Het is in de christelijke traditie een serie van vieringen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; het laatste avondmaal (Witte Donderdag), de lijdensweg en kruisiging (Goede Vrijdag) en de opstanding (Paaswake). In de Grote of St.-Bavokerk wordt deze serie bijzondere vieringen gedeeld met de stad. Hierbij ben je uitgenodigd om het verhaal rondom Pasen mee te beleven en te vieren.

 • 8 maart 2024

  Iedere dinsdagavond komt een groep moeders van basisschool De Piramide samen in de Ontmoetingskerk. Naast het gezellig samenzijn willen ze ook graag iets leren. Na de Ramadan (10 maart t/m 9 april) willen ze samen gaan oefenen met het maken van kleding.

 • 15 februari 2024

  Van zaterdag 27 juli t/m zaterdag 3 augustus 2024 wordt een vakantieweek georganiseerd in het comfortabele Rooseveltpaviljoen, gelegen op het prachtige landgoed Hydepark. Het programma in deze week wordt geheel door vrijwilligers verzorgd en bevat de nodige verrassingen. Eén daarvan verklappen we: een optreden van Willeke Alberti met haar band.

 • 23 november 2023

  Wie niet zelf het vertrouwen heeft, dat hij of zij ergens bij hoort, die zal zichzelf ervan proberen te verzekeren dat hij er wél echt bij hoort, door anderen als ‘vreemdeling’ of ‘uitzondering’ aan te merken.

 • 20 oktober 2023

  Er is groot menselijk leed gaande. We zien het geweld van de afgelopen weken en willen we daar meer van begrijpen, dan moeten we ook het geweld van de afgelopen eeuw daarbij betrekken en de rol van de westerse wereld daarin door de steun voor het stichten van een Israëlische staat ten koste van de Palestijnen.

 • 16 maart 2023

  Froukjes nieuwe single ‘Als ik God was’, is voor mij als stadsdominee een verademing. Het is dapper als iemand in gesprek gaat met zijn of haar eigen beeld van God, en een stapje verder durft te zetten dan alleen God verantwoordelijk te houden voor alles wat er mis is op aarde. Er is moed nodig om eerst naar jezelf te kijken, wanneer je je tot zoiets als God richt.

 • 14 oktober 2022

  Al ruim zes jaar zit ik bijna elke maandagmorgen een klein halfuurtje stil te zijn in de Oude Bavo. Sinds een paar weken heb ik het voornemen om dat óók zoveel mogelijk op vrijdagmorgen in de Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart te gaan doen nu de stiltemeditatie daar óók is gestart.

 • 14 oktober 2022

  ‘Eenzaamheid begint - denk ik - bij een verlangen naar een verbinding. Het begint niet bij de verbinding zelf. Want je kunt prima verbonden zijn, zonder dat er echt verbinding is.’

 • 4 mei 2022

  Dezelfde vraag morgen lijkt minder spannend, maar geldt evengoed: Kun je een bevrijding vieren waar je zelf niet bij was?

 • 18 september 2021

  De regenboogvlag als symbool van de LHBTQ+ gemeenschap werd in 1978 ontworpen door Gilbert Baker en was toen voor het eerst in de straten van San Francisco te zien. Toen een half jaar later Harvey Milk, de eerste politicus in Amerika die openlijk gay was, werd vermoord, nam de vraag naar deze vlag toe. Er was grote behoefte aan een symbool van verzet tegen dit geweld en mensen wilden hun solidariteit tonen.

 • 1 juli 2021

  Een Facebookberichtje van de politie: Fraudeurs worden steeds slimmer. Nu mensen gewend zijn aan de Whatsapp-oplichting, hebben oplichters een slim vervolgtraject opgebouwd, waarbij ze ná de ‘mislukte’ Whatsapp poging, namens de bank bij mensen op bezoek gaan. Het verhaal is dat er tóch iets met fraude lijkt te hebben plaatsgevonden met hun rekening. Dus komt de bank je persoonlijk helpen, bij je thuis. En daarvoor hebben ze je pinpas nodig. En de code. Later belt de échte bank, waarom je opeens zoveel geld hebt opgenomen.

 • 22 juni 2021

  Waarom geloven ánderen wel in God en ik niet? vraagt schrijver en dichter Ingmar Heytze zich af in het NRC. Een mooie, persoonlijke en lezenswaardige column. Als Stadsdominee is dit onderscheid tussen ‘gelovigen’ en ‘ongelovigen’ een steen waar ik mij voortdurend aan stoot. Het is een ontzettend moeilijk onderwerp waarbij elk gesprek heel makkelijk op slot gaat, tenzij het besproken wordt met hele goeie vrienden. Ik heb geleerd dat er twee sleutels zijn die kunnen helpen om wél verder te komen.