Tentoonstelling ‘Vanitas’

Gepubliceerd op: 17 mei 2024

Van juni tot en met augustus wordt de Grote of St.-Bavokerk de plek voor Christian Houge's tentoonstelling 'Vanitas'. Zeven schermen tonen zijn prachtige foto's en een extra scherm laat een video zien van het artistieke proces.

Christian Houge’s ‘Vanitas’ onthult de Schoonheid van Leven en Dood

‘Vanitas’ nodigt je uit om na te denken over het leven. In de traditie van memento mori, laten de foto’s de vergankelijkheid van het leven zien. Schedels, ooit gebruikt voor medische studies, worden gezamenlijk met andere 17e-eeuwse Vanitas ornamenten verbrand, wat de vergankelijkheid van het leven symboliseert. Elk beeld toont contrasten – leven en verval, schoonheid en wanhoop, rijkdom en leegte.

Houge’s werk combineert schoonheid met ongemak en roept op tot nadenken over taboes en de vergankelijkheid van het aardse leven. Geïnspireerd door de Nederlandse Gouden Eeuw, is zijn moderne Vanitas een eerbetoon aan de filosofische, symbolische en religieuze rijkdom door de eeuwen heen.

“Houge’s werk nodigt uit tot diepe introspectie – een confrontatie met de dualiteit van het bestaan.” – Kjetil Røed, kunsthistoricus

Christian Houge, een kunstenaar uit Oslo, heeft internationale bekendheid verworven door zijn verkenning van de relatie tussen mens en cultuur. Met vele tentoonstellingen en nominaties voor prestigieuze prijzen, blijft zijn werk wereldwijd aanspreken.

‘Vanitas’ verwelkomt een nieuw en vooral jong publiek en combineert traditionele kunst met moderne digitale vormen.

3 juni – 31 augustus 2024 | Grote of St.-Bavokerk