Trouwen

Wil je een zegen vragen over jullie huwelijk? In onze gemeente zegen we zowel het huwelijk van hetero- als homostellen. Lang leve de liefde!

“Het huwelijk deelt het geheim van de liefde met de hele wereld,
zonder het te verklappen.”
— Stadsdominee Tom de Haan

Trouwen in een kerk

Trouwen doe je in Nederland altijd eerst voor de burgerlijke stand op het gemeentehuis met een trouwambtenaar. Voor dit burgerlijk huwelijk kun je ook een van onze kerken als locatie huren. Door het huwelijk wordt heel officieel duidelijk dat twee mensen vanaf nu sámen door het leven willen gaan. Daarom onderteken je beide ook een trouwakte.

Trouwen voor de kerk

Wat vaak ‘trouwen in de kerk’ of ‘trouwen voor de kerk’ genoemd wordt, gaat om het vragen van een zegen over de belofte die je met het huwelijk aan elkaar doet. Voor de wet is die belofte gelijk, maar voor iedere twee mensen is de beleving ervan weer anders. Als je trouwt voor de kerk sta je hier bij stil: wat betekent de ander voor jou, en vier je het vertrouwen dat je in elkaar hebt, met alle mensen om je heen die jullie lief zijn. Dat kan in een kerkgebouw zijn, maar ook met een predikant op een andere locatie. Zo wordt in een kerkelijke viering jullie liefde en trouw verbonden aan een lange geschiedenis van verhalen over vertrouwen en verbinding tussen mensen, en tussen God en mens.

Trouwen voor de kerk kan dus ook als je geen deel uitmaakt van een van onze kerken, als alleen jij of je partner gelooft, je al eerder getrouwd bent geweest of als je trouwt met iemand van hetzelfde geslacht. Samen met de predikant geef je de ceremonie vorm.

Willen jullie graag een zegen over jullie huwelijk? Neem dan contact op met een van onze predikanten. Zij denken graag met je mee om er een mooie trouwdienst van te maken.

Neem contact op

 • Tom de Haan

  Stadsdominee

  stadsdominee@pghaarlem.nl

  023 – 5532040

 • Egbert de Lint

  Predikant Oosterkerk

  predikant@oosterkerkhaarlem.nl

  06 – 20626565

 • Willemijn van Dijk – Heij

  Predikant Centrum

  predikant@bavo.nl

  023 – 5532040

 • Anette Sprotte

  Predikant Ontmoetingskerk

  anettesprotte@pghaarlem.nl

  06 – 22314890