Wijkgemeente Centrum

Grote of St.-Bavokerk & Nieuwe Kerk

De vieringen centreren zich rondom de Bijbel. Een boek dat vol staat van bijzondere verhalen over mensen die, met vallen en opstaan, hun weg met God probeerden te gaan. Het is bijzonder en inspirerend om elke zondag samen de Bijbel te lezen. In het besef dat er al zoveel mensen eerder die verhalen lazen, er zich door aangesproken voelden en het als bron voor hun leven gebruikten.

Om de Bijbel ook voor nu een bron te laten zijn, is een goede, actuele uitleg van de Bijbel van belang. Als gemeenschap zijn we gretig om nieuwe inzichten te ontvangen en laten we ons graag verrassen. Muziek werkt inspirerend en speelt daarom een grote rol in de vieringen.

In de winter kerken we in de Nieuwe Kerk. Een prachtige knusse kerk. Deze kerk met haar intieme setting helpt om een gemeenschap te vormen, aandacht te hebben voor elkaar en het leven te delen. Zo helpen beide prachtige kerkgebouwen om een gemeenschap te zijn in de stad: open voor iedereen, en met oog voor elkaar. Wees welkom!

Medewerkers

 • Willemijn van Dijk – Heij

  Predikant Centrum

 • Peter van der Zalm – van der Beek

  Jeugdpastor

 • Esther van Bijsterveld – Overes

  Ouderenpastor

 • Ruud Balkenende

  Koster Grote of St.-Bavokerk & Nieuwe Kerk

 • Anton Pauw

  Cantor-organist Centrum & Oude Bavo Contorij

Muziek

Muziek speelt in onze vieringen een belangrijke rol. Wat wil je ook met zo’n Müllerorgel! In de diensten zijn we blij met onze stadsorganist die het orgel bespeelt. En op zomeravonden hebben wij vieringen, waarin de muziek centraal staat. Muziek brengt ons dichter bij de ziel.

Iedereen is welkom en je mag zijn wie je bent. Dat open karakter past heel erg bij mij.

— Niek, ouderling

Bezieling in de Bavo

De Grote of St.-Bavokerk is niet alleen een prachtige kerk. Het gebouw doet iets met je. Verschillende activiteiten nodigen je uit om even stil te staan bij je vreugde en verdriet, je te laten inspireren of je verbonden te voelen met de mensen om je heen.

Kerkdiensten en activiteiten

Kerkgebouwen

Van mei tot begin november worden de kerkdiensten verzorgd in de Grote of St.-Bavokerk. In de winter (november tot half mei) in de intieme omgeving van de Nieuwe Kerk in de Vijfhoek.

Grote of St.-Bavokerk
Grote Markt 22
2011 RD Haarlem

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerksplein 36
2011 ZT Haarlem

Nieuws

 • 26 juni 2024

  Afgelopen jaar was er op initiatief van Mariska de Jong van ‘Comité 30 juni / 1 juli Haarlem’ voor het eerst een herdenking in de Grote of St.-Bavokerk rond het graf van de tot slaaf gemaakte Susanna Dumion. Oud kerkrentmeester Wim de Jong zocht uit dat zij in 1818 op 107 jarige leeftijd als laatste begraven werd in het graf waar de naam Francois Blommendal op staat.

 • 4 juni 2024

  Muziekliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen in de Grote of St.-Bavokerk. De komende weken zijn er op zondagavond vespers en concerten, waarbij de Bavo gevuld zal worden met prachtige koormuziek uit verschillende kerkelijke tradities.

 • 24 mei 2024

  Al decennia is de Protestantse Gemeente Haarlem partner-gemeente van de Evangelisch-reformierte Gemeinde Osnabrück. Vorig jaar september bezochten Haarlemse gemeenteleden Osnabrück. Dit jaar, op zondag 2 juni, komen de Osnabrückers weer naar Haarlem.

Kerkblad ‘Van de torens geblazen’

Tien keer per jaar verschijnt het kerkblad ‘Van de torens geblazen’, met nieuws vanuit de wijkgemeente Centrum. Wil jij dit kerkblad digitaal ontvangen? Stuur een mail naar vdtgbavo@gmail.com.

Wil jij onderdeel zijn van de gemeente?

Meewerken aan een plek in de stad waar iedereen welkom is en waar vertrouwen, hoop en liefde gedeeld wordt? Dan ben je van harte welkom om je aan te sluiten. Je kan vrijblijvend naar de kerk komen, maar je kan je ook inschrijven, meedoen in de kerkapp en (financieel) bijdragen.

Neem contact op

Kerkelijk Bureau

Oude Groenmarkt 23
2011 HL Haarlem

023 – 5532040